Toegankelijke vakantieverblijven en toeristische initiatieven op de stand van Toerisme Vlaanderen

logo Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen plaatst het toegankelijk vakantieaanbod in Vlaanderen in de kijker. Toeristische aanbieders én ervaringsdeskundigen zullen samen met Toerisme Vlaanderen op de REVAbeurs aanwezig zijn om alle vragen over reizen en vakantie te beantwoorden.
Het is een uitgelezen gelegenheid voor mensen met reisplannen en voor organisaties en professionals in de zorg om hun licht op te steken. Ook toeristische partners zijn van harte welkom om hier ervaringen te delen en te leren van goede praktijkvoorbeelden op de stands en tijdens de REVAcationtalks.

Logo Casa Ametza

Casa Ametza - Brasschaat

www.casa-ametza.be

Droom je ervan om met je zorggezin zalig te genieten zonder zorgen in het groen? Midden in het park van Brasschaat, vlak naast een zwembad en een sporthal, ligt voor jou dit aangepaste “droomhuis” klaar. Casa Ametza heeft zes woningen waar je met je gezin van 4 tot 6 personen kunt verblijven. Elke studio is ingericht naar de noden van de zorgbehoevende. Kinesitherapie, hulp bij het wassen of verpleegkundige zorgen nodig? Dan coördineert Casa Ametza dat graag voor jou. Het verblijf biedt je ook activiteiten of uitstappen aan voor heel het gezin of voor elk gezinslid apart. Een vrijwilliger kan je begeleiden tijdens je ontspanning of in het samenstellen van je ideale dag. Of wil je liever op eigen houtje op ontdekkingstocht? Dangeven ze je graag informatie en inspiratie. Zo kan iedereen op zijn eigen manier en eigen tempo genieten van een deugddoend verlof. Casa Ametza ontving ook De Groene Sleutel en werd als autismevriendelijk verblijf erkend na een screening door Toerisme voor Autisme.

Logo eb en vloed

Eb en Vloed - De Panne

https://www.rolstoelappartement.be/

Rolstoeltoegankelijke vakantieappartementen aan zee
De Panne is een unieke kustgemeente helemaal omringd door natuur - de zee, duinen, bos en de polders van de Moeren - en leunend tegen de Franse grens. In dit fantastische kader ontdek je 2 ruime rolstoelvriendelijke vakantieappartementen, gelegen op één van de meest open pleinen van de kust - de vernieuwde Leopold I-Esplanade – met als permanente extra een onbetaalbaar verzicht op het breedste strand van de Belgische kust en de zee. Daarnaast hebben wij binnenkort één nieuw appartement Vuurtoren op amper 100m van het strand.
De gelijkvloerse appartementen beschikken over rechtstreekse toegang tot de verkeersvrije zeedijk van De Panne en hebben een inrichting die volledig is aangepast aan de noden van rolstoelgebruikers. Op die manier kan men met het volledige gezin, de familie of een groep vrienden optimaal genieten van een onbezorgd vakantiegevoel.
Een greep uit de geboden faciliteiten: hoogte-laagte keuken, aangepast sanitair, aangepaste bedden, optimaal ruimtelijk gebruik, extra zorgtoestellen, … Ook de 'standaarduitrusting' is state of the art: WIFI, Blue Tooth Bose speakers, Smart-TV, vaatwasmachine, microgolf, ...
Via de nabijgelegen ‘Rampe’ kan men ook met de rolstoel tot aan de zee.

Logo Hoeve Genemeer

Hoeve Genemeer Beringen - Ertussenuit zonder beperkingen.

https://hoevegenemeer.be/

VAKANTIELOGIES waar je ten volle kan genieten van rust, actie en van elkaar. Hier knijp je er even tussenuit met je groep, team of familie. Zonder beperkingen, maar altijd omringd met de beste zorg.
Onze grootste troeven: Ontwaken aan de voet van een groene mijnterril. De geluiden van de natuur die je wekken. Elke kamer heeft eigen sanitair. Gemeenschappelijke beleving voor het hele gezin: Van individu tot groep van 28 personen. Met of zonder zorg: Wij vertroetelen je, dat is onze missie: “Ertussenuit zonder beperkingen”.
In Hoeve Genemeer kunnen zowel mensen mét als mensen zonder een beperking zalig ontspannen. Onze toegankelijke vakantiewoning tot 28 personen telt 6 kamers met telkens een eigen terras en badkamer, twee gemeenschappelijke badkamers, een grote leef/woonruimte met aangepaste keuken en voldoende parkeerplaats. De zes kamers zijn ingericht om telkens 3 tot 8 personen comfortabel te huisvesten. Dit is een droomplek om met familie, vriendengroep, leefgroep of jeugdbeweging, … een vakantie door te brengen. Ook voor teambuilding zijn we een uitgelezen locatie: de avonturenberg is vlakbij.

Alle vertrekken van de woning bevinden zich op het gelijkvloers: geen drempels in Hoeve Genemeer. De accommodatie is erop voorzien om ook mensen met een beperking een echt vakantiegevoel te geven. Elke kamer heeft een eigen badkamer met inloopdouche en een toilet met steunarmen. In 2 kamers hebben we een toegankelijke lavabo voor rolstoelgebruikers. In de meeste kamers staat een hoog-laagbed om het voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken. Voor de gasten die extra zorgen nodig hebben, is er een gespecialiseerde zorgbadkamer. Deze badkamer heeft tilliften, een douchebrancard, een zorgbad, douchestoelen en een ruim toilet met steunarmen.
Nood aan thuisverpleging tijdens jullie verblijf? Vraag het ons en we lossen het op. Wij doen er alles aan om jullie verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Want ‘ertussenuit zonder beperkingen’ is onze nummer 1 prioriteit.

Wist je trouwens dat Hoeve Genemeer één van de 24 erkende zorgverblijven in Vlaanderen is?

Honden zijn niet toegelaten, assistentie-honden natuurlijk meer dan welkom.

 

Logo Den Briel

Hotel Den Briel - Gent

https://www.denbriel.be/nl/

Hotel Den Briel is een modern gebouw, gelegen op 1,2 kilometer van het historisch centrum van Gent. Het hotel wordt omringd door groen en beschikt over een prachtige tuin. Naast Den Briel ligt het ziekenhuis AZ Sint-Lucas. Er is gratis WiFi in het hele hotel beschikbaar. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv en badkamer. Verder vind je er ook een grote lobby met bar, een restaurant met 150 plaatsen, een fitness.

Logo Middelpunt

Hotel Middelpunt - Middelkerke

www.middelpunt.be

Middelpunt is het vakantieverblijf voor een zorgeloze vakantie met zorg. Als gast met een beperking en/of een (hoge) zorgvraag kan je volop genieten van een ontspannend en aangenaam verblijf aan de kust in de bruisende badstad Middelkerke. Het comfort, de sfeer en de accommodatie van een hotel worden gecombineerd met de faciliteiten en de volledige toegankelijkheid van een zorgverblijf. Heb je een zorgvraag, dan zoekt het zorgteam naar de gepaste oplossing! De keukenploeg legt je culinair in de watten, rekening houdend met jouw wensen

Logo Peacevillage

Peace Village Mesen

https://www.peacevillage.be

Het Vredesdorp vzw is de perfecte uitvalsbasis voor groepen om de couleur locale van de Westhoek en haar oorlogsverleden te ontdekken. Ook zijn bosklassen en familieuitstapjes van harte welkom bij ons. Als fietsvriendelijk logies in het groene heuvelland cateren wij ook voor sportclubs.
 
Het Huis blinkt uit in rust, ruimte en leent zich perfect om zowel grote als middelgrote groepen te ontvangen. De hostel kan 165 personen te slapen leggen in 43 studio’s met elk hun slaap- en leefruimte met afzonderlijke douche- en toiletmogelijkheden. Na een bewogen dag, kunt u uitrusten met een lekker maal in ons restaurant of op het terras met een streekbier terwijl de zon langzaamaan wegzinkt achter de Kemmelberg.
Logo Urban Gardens Gent

Urban Gardens - Gent

https://urban-gardens.be/nl/

Glamping & camping in Gent
Een oase van rust met veel mogelijkheden om te ontspannen op een boogscheut van het sfeervolle en bruisende stadscentrum.
Wens jij graag te verblijven op een unieke manier? Midden in het groen, maar toch dicht bij de levendigheid van de stad? Dan ben je bij Urban Gardens aan het juiste adres!.
Urban Gardens is het ganse jaar door geopend!
Camping Blaarmeersen is niet meer. De camping heet nu Urban Gardens. Met Urban Gardens hebben we stevige toekomstplannen, maar ook nu kunt u al bij ons terecht.

Logo vakantiehuis Fabiola

Vakantiehuis Fabiola - ’t Mechels Bos en Thomasbos - Maasmechelen 

http://www.vakantiehuisfabiola.be/

Voor een zorgeloze vakantie kan je met je gezin (of in groep) terecht in ’t Mechels Bos. Het gebouw bestaat uit twee vleugels met telkens vijf zorgflats. Die zijn volledig uitgerust om kinderen of volwassenen met een ernstige handicap of zorgvraag te ontvangen. Alle mogelijke materialen die je daarbij nodig hebt, zoals een hoog-laag bed, kinétafel, tillift, doucherolstoel,…
zijn aanwezig. Vergeet ook niet een duikje te nemen in het toegankelijke subtropisch zwembad en profiteer van de talrijke ontspanningsmogelijkheden op het domein en in de omgeving voor kinderen én volwassenen. Thomasbos is de nieuwste realisatie van Vakantiehuis Fabiola, gelegen aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het gebouw bestaat uit 4 moderne en toegankelijke vakantiebungalows, uiterst geschikt voor zowel kleine leefgroepen als gezinnen met (zwaar) zorgbehoevende deelnemers.
De bungalows kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar gehuurd worden. Er is ook een belevingshuis (sensory-huis) met ruimtes die voorzien zijn voor de stimulatie of relaxatie van zintuigen: een klankruimte, een (droge) relaxatieruimte en een simulatieruimte.

Logo De Dielis

Vakantieverblijf De Dielis - Hamont-Achel

http://www.dedielis.be/

EINDELOOS ONBEZORGD GENIETEN
Toegankelijke en kindvriendelijk zorg- en familieverblijf

De Dielis is een groepsaccommodatie die iedereen de mogelijkheid geeft om te genieten van een vakantie. Het verblijf ligt in een groene en rustige omgeving en toch op wandelafstand van het centrum, met tal van recreatieve mogelijkheden.
De accommodatie richt zich vooral op de zorgsector en is volledig aangepast voor groepen senioren, personen met een motorische beperking, personen met een ernstig of diep meervoudige beperking, enz. Alle mogelijke zorg, ondersteuning en hulpmiddelen zijn beschikbaar. Natuurlijk zijn ook groepen die deze zorg niet nodig hebben meer dan welkom. In de tuin vind je een vogelnest schommel en een toegankelijk speeltoestel. Er zijn speciale voorwaarden voor kleine zorggroepen vanaf 4 personen

Logo Zorgverblijf Hooidonk

Zorgverblijf Hooidonk - Zandhoven

https://www.cm-zorgverblijven.be/nl/hooidonk

In Zorgverblijf Hooidonk kan je ook met medische zorgen van vakantie genieten. Je treft hier een huiselijke sfeer waarin gastvrijheid, geborgenheid en een deskundige omkadering centraal staan. Je wordt omringd met medische, verpleegkundige en paramedische hulp. Je wordt verwend met lekkere maaltijden die kunnen aangepast worden aan elk dieet. Vrijwilligers ondersteunen de aangeboden recreatiemogelijkheden. Met een rolstoelfiets, elektrische riksja of duofiets kan je samen met een fietsvrijwilliger op pad in het 12 hectare grote park of via het fietsroutenetwerk in de omgeving. Het Pluk-je-Geluk parcours in het eigen park daagt je uit om via kleine uitdagingen te werken aan je eigen geluk.

Logo Zorgverblijf Ter Duinen

Zorgverblijf Ter Duinen - Nieuwpoort

https://www.cm-zorgverblijven.be/nl/over-ter-duinen

Ter Duinen is een oase van rust middenin een schilderachtig polderlandschap en ligt op een boogscheut van het strand en de zee. Uitstappen in de omgeving, onder andere met een toegankelijke minibus met rolstoellift, kleuren je verblijf met charme en afwisseling. In Ter Duinen kan je genieten van een verkwikkende vakantie. Verpleging, talrijke hulpmiddelen en animatie zijn aanwezig.

Logo provincie antwerpen

Toerisme Provincie Antwerpen

https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/toerisme-provincie-antwerpen/drempelvrij-toerisme.html

De provincie Antwerpen werkt vol overtuiging aan een warm en sociaal toerisme. Vakantie is immers geen luxe maar een internationaal erkend basisrecht voor iedereen.
Toch botsen heel wat toeristen op drempels: fysiek, sociocultureel, mentaal, financieel, gezinssituatie, leeftijd of een combinatie.
Door die drempels weg te werken stimuleert Toerisme Provincie Antwerpen de vakantieparticipatie. Waar mogelijk kiezen we voor een inclusief toerisme, dat inspeelt op alle noden.
Soms creëren we een exclusief aanbod voor een specifieke doelgroep.

Werk je graag mee aan een drempelvrij toerisme? Fijn!
Toerisme Provincie Antwerpen helpt je met

  • advies of doorverwijzing naar partners;
  • organisatie van pilootprojecten;
  • hulp bij marketing naar doelgroepen.

Zo plannen we onder meer pilootprojecten rond

  • toegankelijkheid voor personen met een visuele/auditieve beperking;
  • samenwerking met interculturele verenigingen;
  • koppeling tussen (kleinschalig) logies en zorg;
  • sociale tewerkstelling in toerisme.

Overzicht projecten: Drempelvrije Fietsvakantie, Toerisme voor autisme, Hospitality+ in je logies, Attractie(f) voor blinden...

Logo Toerisme voor Autisme

Toerisme voor Autisme - Stressvrij op vakantie of daguitstap!

https://www.toerismevoorautisme.be/

Toerisme voor Autisme kiest voor een wereld waaraan mensen met autisme volwaardig kunnen deelnemen. We bieden steun om de toeristische sector toegankelijk, gestructureerd, begrijpbaar, prikkelarme en bijgevolg aangenaam te maken voor mensen met autisme.
Op reis gaan of gewoonweg een korte daguitstap plannen is niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld. Mensen met autisme hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid, maar als zij op daguitstap of reis gaan valt dit allemaal weg. Ze komen terecht op een nieuwe plaats die (vaak) volledig onbekend terrein is. Dit zorgt er voor dat zowel de persoon met autisme als zijn of haar omgeving veel stress ervaart. Hieraan wil Toerisme voor Autisme tegemoetkomen door reizen, daguitstappen, uit eten gaan en dergelijke meer aangenaam te maken voor iedereen aan de hand van tips, visuele stappenplannen, etc.
Steeds meer en meer musea, dierentuinen, hotels, etc. zetten in op autismevriendelijkheid. Indien Toerisme voor Autisme voor hen een stappenplan ontwikkelde, kan je dit via de website gratis downloaden.
Wij zijn er echter van overtuigd dat niet enkel mensen met autisme baat hebben bij deze autismevriendelijke aanpak. Vandaar stellen we het platform dan ook open voor het ruimere publiek. Denk bijvoorbeeld maar aan jonge kinderen die niet binnen deze doelgroep vallen, maar ook voordeel halen uit deze aanpak.
Een autismevriendelijke aanpak bevordert de kwaliteit van de ervaring als dusdanig!